Fokhagyma
Régen ha valaki nem akarta elveszíteni barátait, nem evett fokhagyma fûszrrel elkészített ételt. Ma gátlások nélkül követik az õsi egyiptomiak szokását, akik istenítették ezt az átható illatú, az orvoslásban és a konyhában egyaránt hatékony fûszer és gyógynövényt. A fokhagyma évezredeken keresztül gyógyhatása miatt, a legnépszerûbb növény volt. Az egyiptomi piramisépítõk erejét és állóképességét növelte a fokhagyma. A katonaorvosok pedig a két világháborúban sbesülteket kezeltek vele. A fokhagyma a hagymafélék nemzetségéhez tartozik, akárcsak a vöröshagyma, a mogyoróhagyma és társaik. Maga az egész fokhagyma jellegzetes szagú, de legerõsebb aromája a gyógyhatás és a különleges íz forrásában van. A fokhagyma gyógyhatását többnyire az a 100 kéntartalmú vegyület adja, amelyeket a hagymagerezdek tartalmaznak. Amikor szétnyomja vagy szétrágja, az egyik kéntartalmú vegyület, az alliin alliciánná, vagyis azzá a vegyületté alakul át, amely a növénynek a szagát és gyógyhatását eredményezi. Ezt követõen az allicin egy része gyorsan újabb kénvegyületté bomlik, ilyen például az ajoén, amelynek szintén gyógyhatása van. A fõzés e növényben megakadályozza az allicin kialakulását, és néhány egyéb gyógyhatású vegyületet is hatástalanná tesz. A fokhagyma már õsidõk óta szinte mindenre használható, a lepra gyógyításától kezdve a féregûzésen át egészen az aranyér megszüntetéséig. Napjainkban a kisérletek nagy rézse a szív és érrendszeri betegségek, valamint a rák elleni hatását vizsgálja. A fokhagyma elõnyös hatása magyarázatul szolgál, miért is kisebb az érelmeszesedés az olaszoknál és a spanyoloknál, amely országok konyhái sokat használnak belõle. Számos vizsgálat szerint a fokhagyma kitõnõ szer a koszorúér-betegség ellen, mert például segít megelõzni a szívinfarktust elõidézõ vérrögök képzõdését. Arra is vannak bizonyítékok, hogy képes hatástalanítani a véralvadásban szerepet játszó fehérjéket. A vérnyomást is képes valamelyest csökkenteni értágító hatása révén. Újabb kutatások a fokhagyma koleszterinszínt-csökkentõ tulajdonságát vizsgálták. Bár az eredmények nem egészen egyértelmûek, mégis számos tápláléktudományi szakember úgy véli, hogy a fokhagyma, egyéb készítményekkel kiegészítve, hatékony fegyver lehet a magas koleszterinszínt ellen. A fokhagyma vegyületei minden valószínûséggel a májban lezajló koleszterin-anyagcserébe avatkoznak be, s ennek következtében kevesebb koleszterin kerül a májból a vérbe. E gyógynövény a rákmegelõzésben is hatásosnak bizonyult. Elsõsorban a különféle emésztõszervi és talán még az emlõ és a prosztatarák megelõzésében is. Hatásmechanizmusát még nem ismerjük. Valószínûleg számos folyamat játszík közre. Képes azoknak a z enzimeknek az aktivitását növelni, amelyek hatástalanítják a rákos sejtburjánzást elindító anyagokat. Emellett gátolja a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó nitritvegyületek képzõdését és serkenti az immunrendszert is. A fokhagyma antioxidáns tulajdonságai is nagy jelentõségûek.