Pattanás
A pattanás minden korosztályban elõfordulhat, némelyek kifejezetten hajlamosak rájuk. Szerencsére kortól függetlenül sokféle módon megelõzhetõk és kezelhetõk. A pattanás leggyakrabban az arc, aváll, a hát, a mellkas, a nyak, ritkábban a test egyéb részén a bőr idült elváltozása. Általános formájában fekete fejű, fehér fejű vagy kidudorodó, félig szilárd közepű. piros gyulladás. Súlyosabb esetben apró tályoggá, folyadékkal teli citává vagy megkeményedéssé gyűlik. Sokszor fájdalmas, ritkábban féjdalommentes dudorként húzódik meg a bőr felszíne alatt. Pattanás akkor alakul ki, amikor a bőrben a faggyúmirigyek túl sok faggyút választanak ki. Ez a sűrű olajos anyag általában a mirigy kivezető csövein, a pórusokon át távozik, hogy a bőr természetes és egészséges nedvesen tartásáról gondoskodjon. Ha a faggyú nem tud eltávozni, összegyűlik, és kemény dugóként eltömíti a pórusokat, és így pattanás alakul ki. Ha baktériumok jutnak bele, elfertőződik, begyulladhat. A faggyú termelésének szabályozásában a nemi hormonok szerepet játszanak. Serdülő fiúk esetében ezért a pattanás általános jelenség. Nőknél is ezért jelenik meg a pattanás a menstruáció és a terhesség alatt. A pattanást kiváltó egyéb okok között szerepelnek a hormonszintre ható készítmények, különösen a szteroidok, fogamzásgátlók, valamint az érzelmi stressz. A pattanásra való hajlam örökletes tényezők is szerepet játszanak. Az általánosan elterjedt nézet ellenére a pattanások kialakulásában valószínűleg nem játszik szerepet a csokoládé, a kagyló, az olajos magvak vagy zsíros ételek, illetve a szénsavas üdítő italok fogyasztása. Némelyek azonban megvannak róla győződve, hogy bizonyos élelmiszerek vagy ételallergia kiváltja, illetve fokozza a pattanások kialakulását. A táplálékkiegészítők a legtöbb embernek valószínűleg használ. A következőkben felsorolt kiegészítők tartósan, egyéb pattanás elleni szerekkel együtt is szedhetők. A B6-vitamin főképp a menstruáció és a menopauza (változó kor) idején felfokozott pattanásosság kezelésére alkalmas, mivel némelyek szerint elősegíti a pattanást kiváltó hormonok színtjének egyensúlyban hordozását. A pattanást okozó baktériumok elleni harcban z immunrendszert jó karban tartó C és E-vitamin, valamint a szelén a legszükségesebb. E vitaminok bármelyikével vagy akár mindeggyikével együtt is szedhető a cink, amely erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az egészséges hormonszintek kialakulását. Hosszú távon használva a cink gátolja a réz felszívódását a bélből, ezért rézzel együtt kell szedni. Tanácsos még együtt szedni ómega-3 esszenciális zsírsavval, valamint a margarinban, növényi olajakban és más modern étrendben kedvelt készételekben található ómega-6 zsírsavval. Az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a pattanás csökkentéséhez.