Étrend
Nincs egyetlen tökéletes étrend sem, mivel azt, hogy mire van szükségünk, számtalan egyedi tényezõ határozza meg. Ezek közt éghajlati,földrajzi, helyi és hagyományos tényezõk, valamint olyanok is szerepelnek, melyet testi és érzelmi állapotunkkal, munkáinkkal, életmódunkkal függnek össze. Egész lényünk kifejezõdik abban, hogy milyen étrendet választunk. Bár minden embernek ugyanazokra a fõ tápanyagokra-fehérjékre, szénhidrátokra, ásványi anyagokra, vitaminokra stb.- van szüksége, ezek kellõ aránya környezeti, szervezeti és öröklött tényezõktõl függ. Ami tökéletesen megfelelõ táplálék egy, a környezetével szervesen összefonódva élõ bennszülött számára, nem felel meg az amerikai kamionsofõrnek.. A meleg, szubtrópusi éghajlat alatt élõ hindu és buddhista szerzetesek tisztán vegetáriánus étrendjét a Himalája hideg, zord viszonyai között élõ tibeti buddhisták jakhússal egészítik ki. Az étrendnek számtalan feladata van, testünk minden porcikáját, sõt még lelki igényeinket is ki kell elégítenie. A kielégítetlen lelki igények gyakran vezetnek mértéktelen édességfogyasztáshoz. Sokaknál ez nem csak jele, oka is a komolyabb problémáknak. Más szemszögbõl nézve a dolgot, gondoljunk bele: sejtjeink genetikai emlékezete õseink legszebb evolúciós reményeit tartalmazza. ebben láthatjuk egyik alapját a sok kultúrában megtalálható õstiszteletnek, mely gyakorlati síkon úgy fejezõdik ki: biologiai igényünk van arra, hogy minden részünket tápláljuk és gondozzuk. Valóban léteznek bizonyos táplálkozási jellemzõk, melyek rasszonként különböznek, ilyen például az afrikai négerek tehéntejjel szembeni érzékenysége. Könnyen lehet, hogy valamennyiünkben léteznek bizonyos genetikai korlátok, melyeknek az egyes tápanyagok iránti igényt vagy érzékenységet köszönhetjük. A nyers zöldségekbõl, gyümölcsökbõl és gyümölcslevekbõl álló, állati fehérjéktõl és finomított élelmiszerektõl (pl. finomított cukortól ) mentes étrend csodákat mûvelt: gyógyított vagy meggyógyított számtalan heveny és idült betegséget. Ennek az az oka , hogy ezekben az országokban az emberek a szükségesnél rendszeresen jóval több húst és tejterméket fogyasztottak, melynek következtében agresszivitással, magas vérnyomással, a vér- és a nyirokbõség okozta székrekedéssel jellemezhetõ túltengéses betegségek léptek fel. Ezek a betegségek általában igen kedvezõen reagálnak a könnyû vegetáriánus étrendre. Ma nyugaton olyan tendenciát tapasztalhatunk, hogy az emberek egyre inkább felhagynak a hagyományos étrendi móddal, és csökkentik vagy teljesen mellõzik az állati fehérjék fogyasztását. Ez részben annak köszönhetõ, hogy tudatában vannak: a telített zsírsavak emelik a koleszterin szintet, így hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához, részben pedig az állatokkal szembeni kímélet erkölcsi elveinek terjedése motiválja õket. Azok az emberek, akik bármilyen okból éveken át vegetáriánus étrenddel táplálkoztak és megbetegszenek, általában rosszul reagálnak a szélsõséges megvonást jelentõ, nyers gyümölcsökbõl, zöldségekbõl és a zöldséglevelekbõl álló étrendre. Az egészség elsõ alapfeltétele az egészséges lélek. Atöbbi feltételt- a tiszta levegõt, vizet, a teljes értékû étrendet, az elegendõ pihenést és mozgást.